Rakan Maya

Kenali No

Foto saya
Ipoh, PERAK
Anok TEGHANUNG kawen ANOK KLATE, umo 35thn, isteri RUSLAN DAUD, ibu 4org anak

THR Gegar Pantai Timur - Saluran Radio Pilihan No

Selasa, 13 Julai 2010

JAUNDIS: Bayi LELAKI Lebih Berisiko

SOALAN :
Saya bakal menjadi ibu tidak lama lagi . Di sini ingin bertanya bagaimanakah caranya untuk mengelak bayi yang bakal lahir daripada terkena jaundis ? Saya juga ingin tahu apakah punca masalah ini berlaku .
JAWAPAN :
Tiada cara yang khusus untuk mengelakkan masalah jandis pada bayi . Untuk pengetahuan puan , masalah jaundis ini berlaku di dalam tubuh bayi apabila tahap bilirubin meningkat .

Bilirubin terbentuk daripada sel - sel darah merah bayi itu sendiri . Oleh itu , kadar penyelesaian sel darah merah adalah lebih tinggi dan secara tidak langsung tahap bilirubin bayi akan tinggi. Bilirubin ini akan diproses di organ hati . Sekiranya organ hati bayi tadi belum matang , maka proses ini akan menjadi lambat dan menyebabkan jaundis . Oleh kerana itulah bilirubin yang ada akan bertambah meningkat .

Perkara ini biasanya tidak menyebabkan masalah besar , kecuali bagi bayi Pramatang di mana tahap jaundis mungkin terlalu tinggi dan memerlukan rawatan . Dilaporkan 80 % -90 % bayi Pramatang menghadapi masalah jaundis :

  • Bayi yang dilahirkan pra matang ( kurang daripada 38 minggu ) .
  • Bayi yang dilahirkan menggunakan bantuan vakum .
  • Bayi lekai lebih berisiko daripada bayi perempuan .

Walau apa pun , saya nasihatkan puan berbincanglah dengan pakar kanak - kanak mengenai topik ini untuk mendapatkan keterangan yang lebih lanjut .

INFO:

Tanda - tanda jaundis dalam bahaya .

  1. Kuning yang keterlaluan . Kuning seperti kunyit .
  2. Tidur keterlaluan .
  3. Menangis dengan nada yang tinggi .
  4. Tiadak mahu menyusu .
  5. Lemah dan tidak aktif .

Soalan dijawab oleh Dr . Norintan Zainal Shah ( Pakar Perbidanan dan Sakit Puan , Columbia Asia , Medical Centre , Seremban )

Tiada ulasan: