Rakan Maya

Kenali No

Foto saya
Ipoh, PERAK
Anok TEGHANUNG kawen ANOK KLATE, umo 35thn, isteri RUSLAN DAUD, ibu 4org anak

THR Gegar Pantai Timur - Saluran Radio Pilihan No

Rabu, 14 Julai 2010

Penyakit HATI Lebih Bahaya

Bersama Mohd . Zawawi Yusoh

ANDA ada penyakit ke? Kalau ada tanda demam yang kuat cepat- cepatlah pergi berjumpa doktor . Mana tahu ada apa - apa, boleh bertindak awal kerana bimbang juga dengan kedatangan gelombang kedua H1N1 sekarang .

Hari ini ramai yang sanggup berbelanja besar demi kesihatan , sebab kesihatan sangat berharga . Bila ada saja yang sakit , pasti ramai yang bersimpati . Semakin moden dan canggih dunia , semakin cepat kita dapat penyakit dan semakin cepat juga kita mengesan jangkitan sesuatu penyakit .

Pun begitu , semakin canggih dan prihatin manusia terhadap kesihatannya , manusia masih lupa memberi perhatian terhadap penyakit hati yang jauh lebih bahaya daripada penyakit fizikal . Penyakit hatilah yang akan merosakkan keharmonian rumah tangga . Mengganggu suami isteri orang, maka berlakulah penipuan dan lupa tanggungjawab .

Tidak memberi nafkah akhirnya berkecai rumah tangga . Anak jadi tidak keruan dan hilang kasih sayang . Bila hati sudah berpenyakit , maka akan hilang rasa takut kepada Allah , merosot serta comot integriti , tidak lagi rasa diperhati , depan orang alim , tetapi di belakang menjadi " maling " . Itu sekadar contoh kesan akibat penyakit hati yang terlalu banyak keburukannya . Siri kali ini penulis mahu bincangkan antara tanda penyakit hati . Kalau sudah ada tanda maka kena berhati - hati . Antara tanda penyakit hati tidak boleh dikesan sesiapa pun adalah :

1 ) Malas melakukan ketaatan dan amal kebaikan .
Malas menjalankan ibadah , bahkan meremehkannya pula . Contohnya melakukan solat bukan dengan " sengaja ' tetapi dengan tidak sengaja dan terpaksa .

Kalau buat pun tidak khusyuk dan ada kesungguhan . Mereka merasa berat untuk menjalankan ibadah sunnah . Allah berfirman yang bermaksud : " Dan mereka tidak mengerjakan solat , melainkan dengan malas dan tidak ( pula ) menafkahkan ( harta ) mereka, melainkan dengan rasa enggan . " ( Surah at - Taubah ayat 54 ) .

2 ) Tidak tersentuh ayat al - Quran
Ketika disampaikan ayat berkenaan janji dan ancaman Allah , maka tidak terpengaruh sama sekali , tidak mahu khusyuk atau tunduk dari membaca al - Quran dan mendengarnya .

Sedangkan Allah memperingatkan dalam al - Quran yang bermaksud : " Maka berilah peringatan dengan al - Quran orang yang takut kepada ancaman-Ku . " ( Surah Qaaf ayat 45 ) .
3 ) Tidak tersentuh dengan ayat kauniyah .
Tidak tergerak dengan adanya peristiwa yang dapat memberikan pelajaran seperti kematian , sakit , bencana . Dia memandang kematian atau orang yang sedang diusung ke kubur sebagai sesuatu yang tidak kaitan dengannya . Nabi bersabda yang bermaksud : " Cukuplah kematian itu sebagai nasihat dan peringatan " .
4 ) Berlebihan mencintai dunia dan melupakan akhirat
Himmah dan segala keinginannya tertumpu untuk urusan dunia semata - mata . Segala sesuatu diperhitung , dikira berasaskan dunia . Cinta , benci dan hubungan dengan sesama manusia hanya untuk urusan dunia sahaja seolah hidup hanya untuk dunia dan berakhir di dunia .
5 ) Berkawan dengan orang yang melakukan maksiat
Ini salah satu sebab terbesar yang mempengaruhi kerasnya hati seseorang . Orang yang hidupnya di tengah gelombang kemaksiatan dan kemungkaran , bergaul dengan manusia yang banyak berkubang dalam dosa , banyak bergurau dan tertawa tanpa batasan , banyak mendengar muzik yang melalaikan serta menghabiskan harinya untuk tujuan maksiat .
6 ) Kemaksiatan berantai
Penyakit hati lahir dari maksiat baru akibat maksiat yang dilakukan dahulu sehingga menjadi lingkaran syaitan yang sangat sukar bagi seseorang itu melepaskan dirinya .
7 ) meremehkan dosa kecil
Memang ada dosa kecil dan besar , tetapi perlu diingat semua dosa akan membawa ke neraka . Seperkara lagi , kita perlu faham dosa besar bermula dengan dosa kecil , banjir besar bermula dari titis hujan .
8 ) Tidak peduli sumber makanan
Orang yang hatinya berpenyakit dan keras ini biasanya kurang prihatin dengan sumber makanan , halal atau haram . Begitu juga dengan syubhat , yang dia kira sedap dan enak , selera kena tinggi. Makan di mana pun tidak kira kedai orang Islam atau bukan Islam yang penting kaw dan kaw . Begitu juga dengan punca pendapatan , sudah tidak peduli lagi sumber rezeki datang dari mana kerana yang pasti dapat banyak , hidup kaya raya . Rasuah , curi , seludup , ampu kepada semua dibedal .

Itu antara beberapa tanda yang sempat dibicarakan dalam bilik ini dan harapnya ia dapat menambah maklumat kita semua . Mengenai cara mengatasi dan merawatnya Insya - Allah pada masa akan datang .

Tiada ulasan: