Rakan Maya

Kenali No

Foto saya
Ipoh, PERAK
Anok TEGHANUNG kawen ANOK KLATE, umo 35thn, isteri RUSLAN DAUD, ibu 4org anak

THR Gegar Pantai Timur - Saluran Radio Pilihan No

Isnin, 1 November 2010

MERANCANG..Berat Badan Naik?...Apakah Perancang Keluarga Membuat Anda Keuntungan Berat.

Perancang Keluarga sebenarnya adalah suatu proses disesuaikan yang sengaja untuk menghentikan atau mengurangkan kemungkinan melahirkan. Ada banyak kaedah yang berkesan kawalan kelahiran, masing-masing mempunyai pro dan kontra sendiri. Pro tentu saja mencegah kehamilan tapi pertimbangan terbesar adalah - apakah kawalan kelahiran membuat anda mendapatkan berat badan?

Perancang Keluarga adalah tindakan yang diambil untuk mencegah semua kemungkinan kehamilan. Ada banyak pilihan kawalan kelahiran, yang meliputi beberapa peranti, ubat dan amalan seksual yang membantu penyebab kawalan kelahiran. Pelbagai kaedah perancangan keluarga telah dipraktik sejak ribuan tahun. Dengan kemajuan teknologi, ketika ini ada banyak pilihan kawalan kelahiran yang selamat dan sangat berkesan untuk mengelakkan kehamilan yang tidak diingini.

Kaedah yang berbeza-beza Keluarga Berencana.
  • Barrier menggunakan kaedah halangan seperti kondom.
  • Kaedah hormonal menggunakan pil.
  • Kontrasepsi Kecemasan.
  • Non-hormonal menggunakan kaedah SERM (modulator reseptor estrogen selektif).
  • Intrauterine device (IUD).
  • Sterilisasi.
  • Pengeluaran dan pantang.
Semua pilihan kawalan kelahiran ini benar-benar membantu pasangan untuk memilih kaedah kawalan kelahiran yang memenuhi syarat-syarat mereka dan menyebabkan kesan sampingan yang lebih sedikit. Cara terbaik untuk mengetahui keberkesanan daripada kaedah Peranncang Keluarga yang anda pilih dan kemudian menggunakannya. Sebagai contoh, kaedah hormon kawalan kelahiran yang dikatakan paling berkesan, mungkin mempunyai satu atau lebih kesan sampingan. Pil dan suntikan yang kaedah kawalan kelahiran hormon, sebenarnya kombinasi bentuk buatan hormon seperti estrogen dan progesteron. Fungsi utama daripada kaedah kawalan kelahiran adalah untuk mengelakkan kenalan kemungkinan sperma dan sel telur, yang kita kenal sebagai konsepsi. Pil mencegah konsepsi menjadi sekitar 99% dan secara luas digunakan di zaman moden bersama-sama dengan kondom. Ketika mereka berurusan dengan hormon, anda dapat menjadi salah satu atau lebih pil kesan sampingan.

Apakah Kawalan Kelahiran Membuat Berat Anda Naik: Tidak


Bercakap tentang kesan-kesan sampingan dari pil, kesan sampingan pertama dan terpenting atau 'dikonseptualisasikan' kesan sampingan yang datang dalam fikiran adalah berat badan. Semua wanita sedar tentang penampilan dan berat badan. Dalam hal demikian, berat badan tiba-tiba naik tanpa alasan tertentu boleh menakut. Walaupun tidak terbukti secara ilmiah, dikatakan bahawa kontrasepsi hormon membuat wanita menjadi gemuk!

Pada tahun 2006, sebuah pasukan penyelidikan dari Family Health International, 'sebuah penyokongan kesihatan yang tidak menguntungkan masyarakat' membuat tinjauan tentang pengaruh langsung kawalan kelahiran pada berat badan. Mereka datang dengan hasil yang menakjubkan tidak keluar satu kes dari 44, yang menunjukkan hubungan langsung antara kawalan kelahiran dan berat badan. Apa kenyataan itu? Apakah KB membuat anda mendapatkan berat badan?

Peneliti membawa kita kepada dua arah yang berbeza, dengan satu penegasan dan yang lainnya di pembalikan pertanyaan yang menggantung dalam fikiran kita. Ramai penyelidik mengatakan tidak, kawalan kelahiran tidak membuat anda mendapatkan berat badan dan mereka juga menjelaskan jawapan mereka dengan mengatakan bahawa perempuan memilih untuk kaedah KB hormon benar-benar mulai menipis kaedah kawalan kelahiran pada titik usia mereka ketika mereka tidak banyak mengetahui tentang kesihatan mereka, pentingnya latihan yang tepat dan diet yang sihat dan mereka cenderung untuk mendapatkan dibawa pergi dengan bahagian lucu hidup yang berpesta, keluar malam, alkohol dan gaya hidup tidak teratur. Keputusan dari hasil gaya hidup sihat di berat badan, cepat atau lambat.

Apakah Kawalan Kelahiran Membuat Anda Keuntungan Berat: Ya


Sejumlah besar wanita benar-benar tidak setuju dengan pemerhatian perubatan dengan mengatakan mereka mendapatkan lebih dari £ 20 dalam masa 2 hingga 3 minggu awal beberapa kaedah kawalan kelahiran. Itu juga, tanpa ada perubahan signifikan dalam diet mereka dan rutin berolahraga. Banyak doktor dan penyelidik benar-benar bersetuju dengan apa yang dikatakan perempuan-perempuan ini. Dalam banyak kajian, para wanita mengeluh tentang kembung, berat payudara, haid tidak teratur, keletihan dan sakit kepala. Antagonis ramai yang mengatakan bahawa semua ini hanya "berat air" dan kesan jangka pendek kawalan kelahiran, tetapi berapa lama jangka pendek terkini?

Universiti Texas Medical Branch (UTMB) baru-baru ini menerbitkan sebuah laporan kajian yang menumpukan pada "aku-tidak-gila-aku benar-benar-tidak-go-up-saiz-" sudut pandang. Selama penelitian ini, wanita yang memberikan cubaan digunakan DMPA (depot asetik medroksiprogesteron), yang merupakan kawalan kelahiran suntikan dikenali sebagai ditembak KB. Wanita yang mengambil DMPA selama lebih dari 3 tahun benar-benar mendapatkan £ 11, yang merupakan tinjauan menakjubkan. Wanita yang beralih ke kontrasepsi oral lain yang diperolehi £ 4 lebih yang lebih mengejutkan. Kejutan terbesar datang dengan laporan dari perempuan yang beralih ke kontrasepsi non hormonal, kerana mereka mula kehilangan berat badan yang berlebihan dengan kitaran haid ditetapkan.

Kedua-dua pandangan yang sangat kuat dan mereka menyokong pandangan mereka sebagai kuat. Hal ini juga fakta bahawa perempuan yang sudah lebih dari £ 150 berat badan pada penggunaan beberapa kaedah kawalan kelahiran dan pengendalian kelahiran hormon. Sekarang pertanyaan saya adalah apakah semua kawalan kelahiran membuat anda mendapatkan berat badan? Jawapannya adalah benar-benar negatif. Ada banyak kaedah kawalan kelahiran yang berkesan tanpa kesan samping banyak. Jika anda mengalami masalah dengan kaedah kawalan kelahiran anda dan mendapatkan berat badan tambahan, maka cukup beralih kepada cara yang lebih alami kawalan kelahiran dengan perundingan yang tepat dengan doktor anda. Setelah diet yang betul dan sihat, latihan yang tepat dan gaya hidup bebas stres pasti akan mengelakkan soalan ini - apakah kawalan kelahiran membuat anda berat badan?

Tiada ulasan: