Rakan Maya

Kenali No

Foto saya
Ipoh, PERAK
Anok TEGHANUNG kawen ANOK KLATE, umo 35thn, isteri RUSLAN DAUD, ibu 4org anak

THR Gegar Pantai Timur - Saluran Radio Pilihan No

Jumaat, 26 November 2010

Spermisid


Spermisid
Ia merupakan sejenis ubat dalam bentuk krim, buih faraj atau jeli yang disapukan pada dinding faraj sebelum persetubuhan. Spermisid berfungsi dengan membunuh semua sperma yang dipancutkan kedalam faraj. Keberkesanan kaedah ini ialah kira-kira 80%. Walaubagaimana pun, kaedah ini paling tidak efektif berbanding kaedah-kaedah yang lain. Keberkesanannya meningkat sekiranya ia turut digunakan bersama kondom atau pun diaphragm. Dalam pada itu, akan akan kembali subur sebaik sahaja penggunaanya diberhentikan.

Perlu iingat! Jika anda bercadang mahu mandi atau melakukan douch,  anda perlu menunggu sekurang-kurangnya 8jam selepas bersama untuk berbuat demikian.

Kesan sampingan
Mungkin akan berlaku keradangan faraj sehingga boleh meningkatkan risiko URTI. Ini kerana ada sesetengah wanita adalh terhadap spermisid. Ia juga boleh mengganggu keselesaan sewaktu bersama. Kebanyakkan produk menuntut anda menyapu sekurang-kurangnya 10minit sebelum bersama.

INFO
Kebanyakkan produk ini hanya digunakan sekali sahaja. Setiap kali selepas hubungan seks, anda perlu menggunakan pantyliner untuk 'menangkap' sebarang biuh yang mungkin menitik.

sumber:
Majalah PA&MA 69
Jun 2006

Tiada ulasan: