Rakan Maya

Kenali No

Foto saya
Ipoh, PERAK
Anok TEGHANUNG kawen ANOK KLATE, umo 35thn, isteri RUSLAN DAUD, ibu 4org anak

THR Gegar Pantai Timur - Saluran Radio Pilihan No

Ahad, 19 Disember 2010

BILA Suami Jadi Cikgu Dreba..

Sedang enak menyusuri jalan sambil menikmati suasana pantai..tiba2 Abang memberhentikan keretanya.

"Jom tuka, Mama pula bawak ketta..Abang nak tengok camne"..pinta Abang
"Kata dah boleh bawa kan"..sambung Abang sambil tersenyum

"Alamak!..camne ni..mmm bawa je la.." detik No dalam hati

"Klo macam ni dh ok dah ni..lepas ni Abang boleh tido hehe..Abang nak Mama bawa sampai masuk sekolah Kakak pastu terus p pantai kat masjid.." ngomel Abang lagi. Pe lagi senyum simpul la No hihi..

"Laju la sket..klo bawa 40-50kmj makan minyak la jawabnye.."

"aish pakcik ni.." dalam ati je le..
"Mama biasa bawa 50kmj je Bang. Klo 60kmj cikgu suh slow sket.." balas No

"Kancil takpe la, takat gear 4 je kan?..kete kita minyak stabil bila 80km/j ke atas..klo camni cepat kering la minyak tu.."  ngomel Abang lagi..

Tiba di simpang yang agak membukit sket..tiba2 kete mati daaaaa..2x cuba tak lepas huhu..

"Laaaaa..nape jadi camni?..Meh tuka balik. Nyusahkan orang blakang plak ni"..

No tengok kete belakang potong ikut kiri huhuhu...

"Patut la Abang tengok masa naik bukit hari tu lamanya duk atas..ngatkan buat apa.." aish dh mula membebel lak..

"Abang rasa Mama tak mahir lagi bawak kete klo camni..macam mn nak naik kua dr gate rumah kita tu?..Yang tu pakai gear undur tu..pastu nak naik kua taman kita tu. Hah!..sekolah Kakak tu tinggi lagi macam bukit dalam litar..orang duk bersusun2 belakang tetiba mati..mati xpe lagi..kotnya terundur belakang, kita lak langgar orang...bla bla bla.."...huhuhuhu No diam je leeee...

Abang pun cari tempat yang selamat. Berpeluh2 duk ajar camne nak kawal cluth dan minyak serta handbreak.

Tiba2 Abang tanya.."Bau tak?.."
"Ada bau.." jawab No pendek
"Tau bau apa?.." Abang pura2 tanya..
"Bau cluth.." jawab No lagi..busuk yang amat!
"Abang bukan xmo ajar Mama selama ni tp kos maintenance kete kita tak sama cam kete lain..sebab tu orang takut nak guna kete ni..pakai sedap tp kos tinggi klo rosak..sebab tu la sekolah tu amik caj mahal2. Dia dah tau kete akan rosak klo yang xpandai duk guna. Nak2 klo pompuan bawak.."
"Ngat tak dlu brp harga penarik pintu dalam tu..rm350/satu..susah pla nak dapat..klo proton mane2 tempat ada jual.." tegang je suara Abang

"Abang pakai kete ni 6tahun..mana ada tukar break ngan cluth lagi..sebab apa? sebab kita kena pandai dan tau cara nak jimatkan dia..bla bla bla.."

Aduyai..No rasa lagi baik la No belajar ngan cikgu sekolah tu xde la nak membebel camni huhu..sabo sabo.. Masa tu No rasa hanya 20-30% je suara No huhu..

Sampai rumah terus Abang buka bonet depan..sejam tak ilang lagi baunye..No diam je la sebab mmg salah kita pun huhuhu..

"Abang tengok tadi Mama dah dapat tu..dah boleh main minyak ngan cluth..sabtu ahad ni Abang harap Mama boleh buat leklok. Isnin boleh lulus ngan JPJ. Klo tidak Abang kena amik cuti seminggu tuk amik anto anak skolah.." kata Abang sambil pujuk sebab sejak balik tu No tak banyak cakap (nak nangis sebenornya haha)..tapi amik hati gak, tengok tv skl..

No pun citte la.."Masa pra-ujian baru ni sebenarnya Mama mmg gagal pun time naik bukit kat jalan raya..2xmati enjin..penguji tu bg peluang 1x je lagi klo xleh gak ye xdpt nak tolong la..Mama dapat buat gak akhirnya..tapi klo JPJ kita dah gagal la tu.."
"Ermmmmm.." balas Abang pendek..

Malam tu Abang slow talk lagi dan bawak makan kat restoran..(kira bab pujuk memujuk lg la ni..)


kete kesayangan Abang

9 ulasan:

mzhany berkata...

huhuhu,
hany dulu kan no, masa amek lesen, tak nikah lagik ngn MZ. sblm test, hany mintak la MZ ajor kan, sikit2 sebelom test...ahaha MZ xnak bagi hany bawak kete selagi tak de LESEN yang lulus dari JPJ hohoho...kejamsss sikit la. then dah dapat lesen, baru la MZ ajor part yang bukit2 tuh. pastu terus lepas hany bwk g keje. setakat mati kt trafik lite tuh memang dah asam garam. ahahaahaa tp no, bwk kete nih, selagi tka bwk selagi tuh la takkan pandai...

Norhafiza berkata...

ada betul gak hany..slg tak bw, slg tu xpandai..
dah biasa ngan kancil signal turun bawah tp kete Abang naik atas..kancil tekan minyak kuat sket br jalan laju..kete Abang tekan sket je dah meluncur zoooommm..takot gak..huhuhu..

abang kata TOLONG buang rasa TAKUT tu..cuba YAKIN diri sendiri..sebab tu la tido pon xlena syik duk ingat je..

Norhafiza berkata...

RALAT
kancil : signal kanan turun bawah
Ford : signal kanan naik atas

Cik Tom berkata...

hehehe...ok pe suami jd drebar..lg senang nak ajar..xpe kak slow2..cik tom ni dah lm ade lesen..tp lg parah..hehe

Norhafiza berkata...

=>cikTom : hihi..ok tu mmg ok..lagi banyak ilmu dapat kan, dia bagi tips yg cikgu tak ajo

oo ye ke cikTom..mmg parah tu hihi..

Cik Ina minat Do do Cheng berkata...

Okey gak pandai bawa kereta.akak motor pun tak tahu.Harap suami je bawa.salam ziarah ye.

aima berkata...

bawak ford 40-50 jenuh la kena marah...hehe....

Mama Zara berkata...

kakNo, kena yakin dan berani. baru senang nak drive ni :)

Norhafiza berkata...

=>cikIna: dlu no bergantung pada Abang je..tp atas dorongan semua pihak dan dh berlaku bila Abang kene gastrik mlm tu br tau betapa pentingnya kita kena tau bawa keta..tima kasih cz sudi ziarah ye..

=>kakAima: huhuhu jenuh kene 'woh semmeh'...

=>mamaZara: yes! YAKIN YAKIN YAKIN..tengkiu wani..