Rakan Maya

Kenali No

Foto saya
Ipoh, PERAK
Anok TEGHANUNG kawen ANOK KLATE, umo 35thn, isteri RUSLAN DAUD, ibu 4org anak

THR Gegar Pantai Timur - Saluran Radio Pilihan No

Jumaat, 29 Oktober 2010

KACANG Botor Goreng Belacan

SALAM semua..ari ning i goreng kacang botor je u..simple n nice..ratah saje pun sedaaaaaap..



Senang je nk watnye..

BAHAN:
  • Kacang botor
  • 1/2 labu bawang besar
  • 3-4ulas bawang putih
  • Beberapa tangkai cili burung/kering/taiwan (ikut suka la nak buh cili apa n banyak mn)..
  • Gula dan garam secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng

CARA
  • Basuh dan tos kacang2 tu..potong serong2 dalam 1inci, ketepikan dlu..
  • Tumbuk bawang merah,bawang putih, sedikit belacan dan beberapa tangkai cili..
  • Kemudian panaskan minyak dan goreng bahan yg di tumbuk tadi..
  • Buh sedikit gula dan garam kemudian buh la kacang2 tu..masak la dalam 3-4mnt sambil di kaupbalik..siap!..

Selasa, 19 Oktober 2010

BIKIN KEK KONTROVERSI?????

SALAM semua .. hehe kek pe tu yg kontroversi sgt hihi .. xde la, baru2 No ni ade buke blog Cik Mat Gebu dan WAHHHH! terpesona ngan Kek Kukus Buah2an Kontroversi-CMG yg bg name hehe .. apa lagi!! dh mmg suke bebeno ngan spesis kek2 ni .. p cari bahan2 dan bereksperimen la di dapo hehe .. SO .. ini lah hasilnya .... JENG JENG JENG


V




V




V


V




V




V

YA ALLAH .. mmg sedap, gebu, lembab .. xrugi kalo sape2 nk cuba buat .. nak resepi? Boleh .. sila p link ni ye http://tiffinbiru.blogspot.com/search/label/Kek . Lepas ni boleh le No wat bisnes jual kek pula ye hehe ..

Isnin, 11 Oktober 2010

TADAAAAA... kembali lagi hehe

Isk isk isk..lame bebenor tak update lam blog ni..sampai dah bersawang abes huhu..stop kejap sbb jd bbsitter..sebulan gak..memalam pun mate dh payah nak buke..zzzzz je la jawabnye hehe..pastu sambung bulan pose so rehat la kejap..kedian balik raye di kampung 3minggu gak..uuuih, cam kene kejo antu jek duk sane..singgah kejap2 jek rumah sedare..nak jumpe kengkawan pun xdan..mane yang sempat jek la sambo..

Time balik kampung sempat juga la merase ape yang tak dapat di labuan ni..pekene 'air tuak'..sekali terkene tuak nipah daaaaa..masam sket tp still leh telan..yang kelakau nya my hb langsung takleh telan hahahaha..nak termuntah die...pastu baru jumpa tuak kelape...perghhhhh lege dapat minum..mahal pun mahal la janji dapat hehe..

Mase d kampung 3hr 3mlm pekene sup ekor..fuh..sampai naik pening kepale hehehe..pastu ayah beli lagi ekor lembu, wat singgang ekor la plak syik sup je kam..sana ok la xde la mahal cam sining..sebatang dalam 3kg rege rm12/kg..dapat juga la merasa daging yg fresh2..sini, harammmmm...yang beku banyak leee..

Hari minggu hubby bawak pekene ais cendol pulut tapai..mmmm mmg marvellous...tak puas makan..

Adik ipo plak bagi pekene Murtabak Raja...waduh...hampir sebijik abes my hubby makan sorang...mmg sedap sesangat..mertua adik ipo yang buatkan..so sebelom balik sining..oder la 3biji hehe..

Ok la..dah merapu pepanjang ning hehe..nanti sambung lain kali lak ye...