Rakan Maya

Kenali No

Foto saya
Ipoh, PERAK
Anok TEGHANUNG kawen ANOK KLATE, umo 35thn, isteri RUSLAN DAUD, ibu 4org anak

THR Gegar Pantai Timur - Saluran Radio Pilihan No

Jumaat, 7 Januari 2011

ROTI Pertama Dari Bread Makerku...

Malam tadi sempat No buatkan roti. Bukannya apa, cik Abang syik bunyi2 je bila dapat 'rasa' roti haha..

Dengan menggunakan program 'SWEET' No buat Roti Manis.

resepinya

No amik yang untuk 3paun tu. Jangkamasa lebih kurang 3jam 55minit. Senang je, sukat semua bahan2 tersebut dan masukkan mengikut senarai yang di berikan. Set pada panel kawalan dia tu dan tunggu la hingga masak.

Dan inilah hasilnya..



Nampak tak kerak2 dia tu (anak panah) huhu..No guna MEDIUM tuk warna kerak jadi lenkali No patut guna LIGHT pun dah ok. Tekstur pula agak tumpat dan berat..maknanya tak ringan n gebu la. No rasa tepung kot sebab No tak ayak dlu n guna tepung biasa je. Ok, klo sebab tepung lenkali kena beringat. Maklum la pakai mesin kan..sensitif kot hehe. Tapi tang rasanya mmg sedapla sebab adunan cukup..memang manis. 

Dulu No penah wat guna cara manual..ini hasilnya..


Roti Inti Sosej

BAHAN: 
1kg tpg.gndm, 
2pek yis, 3/4 cwn marjerin, 
1cwn gula halus, 
3cwn (600ml) air dalam peti sejuk, 
sosej di potong ikut selera 

CARA: 
Ramas tepung & mrjerin hingga berpasir + gula halus + yis + air dan uli hingga lembut dan gebu. 
Biarkn adunan dalam 45mnt-1jam @ hingga kembang berganda. 
Amik  1doh (kira2 sebesar bola pingpong) dan isikan inti. 
Biarkan lagi dlm 10-15mnt sementara oven d panaskan dan bakar hg masak. 

*INTI: boleh ikut selera masing2 (kacang itam, kelapa, kari dll)..nk kosong pn xpe 
*kalu nak kurang manis, kurangkan gula.

Yang ni memang gebu, lembut dan ringan. Takpe2..jangan giveup, lenkali No akan cuba lagi sebab dorang wat guna BM tu ok je..

8 ulasan:

coodeang berkata...

Buat roti guna tepung gamdum biasa memang mcm tu la hasilnya. Lain kali guna tepung roti sbb gluten tu penting utk tekstur roti. baru la boleh lembut. Lagi satu tambahkan bread improver. Murah je bahan tu

Norhafiza berkata...

=>coodeang : oo gitu ya..ok2..tima sih banyak2 atas info nih..lepas ni kena g cari bahan la..

mzhany berkata...

yeayyyy...dah ada hasil yer no...bagush la no ni....

Cik Ina minat Do do Cheng berkata...

bestnya buat roti pakai bread maker.senang tak nor?dulu rega dia mahal, akak pun ada hati nak balik dulu.good luck, try your best.

Norhafiza berkata...

=>tengkiu hany..kena semangat sebab anak2 suka makan hany hehe..

=>kakIna : senang gn BM ni kak..kita buh sume bahan lam tu tunggu siap je..tengkiu kak..

Nora berkata...

nor... saya pun baru dapat breadmaker... macam tu gaklah rupanya bila masak... mampat sket tp rasa sedap... suke kannnn :)

Norhafiza berkata...

=>nora : a a nora..mula2 buat yg paling beso..pastu buat yg paling kecik br ok, ringan sket..tp yg penting mmg sedap kan..yum yum..

MarmaLadeOranGe berkata...

Salaam...pertama kali menjengah ke blog No :) terjumpa pun sebab google breadmaker cosway heheee .. salam perkenalan No... LIsa nak minta No share lg resipi breadmaker boleh? Lisa beli breadmaker lain tapi resipi dalam buku resipi tu xsedap :( nak cuba yg empress nye resipi pulak...