Rakan Maya

Kenali No

Foto Saya
Ipoh, PERAK
Anok TEGHANUNG kawen ANOK KLATE, umo 35thn, isteri RUSLAN DAUD, ibu 4org anak

THR Gegar Pantai Timur - Saluran Radio Pilihan No

Isnin, 14 Februari 2011

CARA Hilangkan Bengkak

Pernah anda atau anak2 anda mengalami bengkak atau benjol?..

No pernah..yg No ingat masa form6 p Kem Bina Negara, terpele'ot dan buku lali terseliuh sket. Bengkak dan sakit jangan cerita la!..

Anak2 No pun tak lepas gak..ada je bengkak tang sana sini. Ni kes si Farihin, men lompat2 atas luggage yang tebal 1kaki tuh sekali terjatuh, dahi betul2 terhantuk atas tile..maka begini la jadinya..

tuannya still mantain haha

macam flowerhorn pun ade..aduyai

Biasa kan klo mak kita ajar dlu2, tuam dengan tuala kan..amik tuala, bernafas/hembus kuat2 pastu tuam kat sakit. Takpun cara moden tekan kat seterika panas pastu tuam haha..

Klo cara chinese plak, dia rebus telus tu sampai keras..kupas kulit kemudian golekkan kat tempat benjol tu..betul ke kakIna? Ada sorg nyonya No jmp dia bgtau cam tu..

Tapi cara yang doktor syorkan adalah dengan menuamkan ketulan ais. Amik ketulan ais bungkus lam plastik kemas2, pastu bungkus la dengan tuala pla (nnt kang meleleh plak) dan tuam kat tempat bengkak tu. Tujuannya untuk mengecutkan saluran darah. Kata doktor lagi cara mak nenek kita dlu adalah SALAH..sebab hanya akan membuka saluran darah.

Tapi sekiranya kita mengalami kekejangan otot boleh la dituamkan dengan tuala panas. Atau skang ada yg pesen baru tu..alat tuam yg dipanggil 'Bantal Panas & Tungku Elektrik'..

No tak penah guna yang ni..dlu ade jenis yg pakai tekan magnet dalam pastu dia tetiba jd panas dan keras. Nak bagi asal, rebus lam air panas hingga gelegak..

(mokno pinjam sat je syada bantal bushuk ni..)

8 ulasan:

Daddy Ziyyad berkata...

yup, kalau benjol macam tu, kena tuam dgn ais.

kalau otot2 lenguh/sakit, boleh guna ais atau benda yang suam2

Norhafiza berkata...

=>daddyZiyyad : hehehe, tu diaaaa...doktor dah gtau..

wan suzilawati berkata...

ada je keje c farihin 2 ye..x leh duk diam mamanya..

Norhafiza berkata...

=>z : tu le pasal...mmg tahap kesaboran tu kene tinggi huhuhu...

Cik Ina minat Do do Cheng berkata...

Telur tu orang demam je.tapi kes cam ni anak akak pernah kena. terjatuh dari buaian, lebih benjol dari tu. Masa kena tu ko kena tuam ngan air panas sampai dia surut. INsyaalah jam tu boleh turun bengkak dia.Ambil kain, lekatkan kat botol panas pun boleh.

Norhafiza berkata...

=>kakIna : ooo yeke kak..entah la nyonya tu bg petua cenggitu bila nengok si farihin tu hehe..klo macam tuh time dorang demam leh rebus la telur tu ye..

mzhany berkata...

no, Ya ALLAH, besor je benjol tuh. takot lak tgk, tp naseb baek la dia ok je maintain gelak kan.ha set tungku moden ni hany pernah tgk n cuba, sedap gak no.

Norhafiza berkata...

=>hany : tu dh surut sket tu..hr mula kena, sebijik cam flowerhorn huhuhu...

oo ye ke hany..yg tu anak sdara no jual, no tak try lagi hehe..