Rakan Maya

Kenali No

Foto saya
Ipoh, PERAK
Anok TEGHANUNG kawen ANOK KLATE, umo 35thn, isteri RUSLAN DAUD, ibu 4org anak

THR Gegar Pantai Timur - Saluran Radio Pilihan No

Rabu, 2 Februari 2011

ROTI MANIS Dari Bread Maker

Malam tadi sempat No buat lagi roti nih. Sebab kesian plak tengok Abang mengecat takde kudap2 hehe..


Bahan dia No tambah sket. Dan hasilnya kali ni WAH!!!! No suka sangat!..lebih kurang macam Roti Gardenia tu...AMAT lembut dan AMAT gebu sekali..time makan tu mak ai...lembuuuutnyeeeee..


Ni resepi asal

Yang No buat tambah ialah..

Air - 160ml
Susu Tepung di campur air - 190ml
Tepung Roti - 500g
Bread Improver - 1sudu kecil
Vegetable Sortening - 1sudu kecil (sebab takde bread so
Gula - 8sudu besar
Minyak - 2sudu besar (No bantai minyak masak)
Garam - 1 1/2 sudu kecil
Yis - 1sudu kecil

Hari ni No nak try gunaTepung Gandum biasa lak jadi segebu dan selembut Gardenia tak hehe..

5 ulasan:

Cik Ina minat Do do Cheng berkata...

Rajinnya No buat roti, senanglah cam tu tak payah beli breakfast.

Norhafiza berkata...

=>kakIna : betul dah tu kak..mlm2 buat tuk breakfast esok..

Tanpa Nama berkata...

Hi slm pkenalan..gna BM brand pe yer..tgh duk servey2 ni..;)

TinyTini berkata...

Salam sis..jd tak kalo guna tepung biasa jer?

No Lan berkata...

TinnyTini : boleh sis..No gn tpg biasa je..tpg subsidi pun boleh dgn syarat kene tambah bread improver..+ lg bahan emplex pun boleh tambah..