Rakan Maya

Kenali No

Foto saya
Ipoh, PERAK
Anok TEGHANUNG kawen ANOK KLATE, umo 35thn, isteri RUSLAN DAUD, ibu 4org anak

THR Gegar Pantai Timur - Saluran Radio Pilihan No

Khamis, 14 April 2011

Udang Masak ButterMilk

No nak kongsi resepi yang No selalu masak untuk anak2. Dorang klo masak ni mmg liciiiin la jawabnya.

Jom tengok apa resepinya..

BAHAN
Udang dibersih dan dibuang saraf belakang
3-4 ulas bawang putih diketuk/cincang
2sudu besar mentega (No guna marjerin sbb takde stok)
1 biji telur (dipecahkan dan dikacau biar sebati, tak perlu kembang)
1 tangkai daun kari
3-4 tangkai cili hijau/merah - ikut kepedasan masing2
1cawan susu sejat (No bancuh susu tepung, stok yellek hehe)
garam dan gula secukup rasa

CARA
1) Panaskan mentega (marjerin), tumis daun kari,bawang putih dan cili hingga naik bau.
2) Masukkan telur sedikit2 sambil dikacau2 hingga habis.
3) Masukkan susu dan biarkan mendidih. Kemudian masukkan udang, garam dan gula secukup rasa. Nak tambah ajinomoto pun boleh ikut selera masing2.

INFO TAMBAHAN
Klo nak pekat cam kat kedai tu sila bancuh tepung jagung sket dan tuang bersama susu..

16 ulasan:

ainnoraini berkata...

wow..mengamcam itu udang..peberet tu...

pas tu gatal2 la pulak...peduli apekan.. sapu jer la ubat...

boleh try ni...sedap ye no..
anak2 kak ain mesti suke ni..

Daddy Ziyyad berkata...

sedap!
tq kongsi resepi, nak suruh my wife cuba.

sebab kalau makan kat kedai, mahal gila!

halila Ibrahim berkata...

oooo... sedap2...

rATu kEBaYA berkata...

tak pernah try lagi ni... mesti sedapkan

Nora berkata...

tak pernah makan... tak tau camne rasanya... nak trylah...

Norhafiza berkata...

=>kakAinNoraini : hahaha..a a, klo gatal sapu ubat hehe

=>DaddyZiyyad : sama2..betul tu..ni kes tak tahan makan di kedai la ni hehe..insyALLAH klo cukup rasanya RENCAHnya No gerenti senak perut dibuatnya hehe..

=>Fazz : ooo peberet ni..

=>kakRatuKebaya : cuba la kak..sedap sangat bg yg suka makanan bersusu..

=>Nora : No syorkan nora cuba ya..tak rugi tau..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata...

rina pon penah baut resipi nih..sodap kann..

Cik Ina minat Do do Cheng berkata...

sedapnya no, nanti nak tiru cam no masak udang.akak tak pernah lagi masak buttermilk ni. mesti lemak berkrim, bestnya mesti budak suka.

Norhafiza berkata...

=>rina : ya rina kan...sedaaaap sangat..nak2 dapat udang segar..pergggghhhh..menceceh dibuatnya hehe..

Norhafiza berkata...

=>kakIna : sedap kak..cuba la..klo nak pekat cam kat kedai tu bancuh tepung jagung sket..

Piasara berkata...

"No..sedapnya...kak pia tak pernah masak style ni lah...selalu masak sambal ngan petai jer..nnti nak try gak..tq share resepi ni no.."

FARISZ@AZ.Com berkata...

Selalu kalau udang masak sambal tumis atau lada hitam. boleh cuba ni.

JOm Joint.Blog akan di pamerkan ke page yang mempunyai 16000 fan page
Peraduan

FARISZ@AZ.Com FanPage

Norhafiza berkata...

=>kakPiasara : kakPia..cuba la tuka selera plak hehe..tu la kan syik masak sambal je, No pun sll gak masak cam tu tp petai xde la sbb sini yellek hehe..

=>farisz : betul2..cubala..bg yg suka susu sure puas hati..

mzhany berkata...

hany slalu buat udang oat jer.hurmm menyelerakan owh...

Tanpa Nama berkata...

best betul resipi ni. fisrt time cube n suami suka!

bleh sy share page ni kat fb?-niha, shah alam

Dayang Zalya berkata...

salam, terima kasih atas resepi ni.. sangat sedap! suami pun suke. saya ada cuba sira kuah atas sotong goreng tepung. pun sedap!