Rakan Maya

Kenali No

Foto saya
Ipoh, PERAK
Anok TEGHANUNG kawen ANOK KLATE, umo 35thn, isteri RUSLAN DAUD, ibu 4org anak

THR Gegar Pantai Timur - Saluran Radio Pilihan No

Ahad, 8 Mei 2011

Persoalan Terjawab ->Kemusykilan Agama – Sambutan Hari Ibu Haram?

Pagi tadi ada No copy&paste pasal artikel Hari Ibu di entri Hari Ibu Adalah Haram. Terima kasih kepada rakan2 yang telah memberi padangan masing2 di blog dan juga di fb No. Malam ni No baru berkesempatan untuk menilai dan memahaminya jadi No nak kongsi juga artikel ni kepada anda semua.

INI ADALAH COPY&PASTE-HARAP MAKLUM

Mari kita singkap makna sebenar Hari Ibu / Mother’s Day menurut Wikipedia : “One school of thought claims this day emerged from a custom of mother worship in ancient Greece, which kept a festival to Cybele, a great mother of Greek gods. This festival was held around the Vernal Equinox around Asia Minor and eventually in Rome itself from the Ides of March (15 March) to 18 March. The ancient Romans also had another holiday, Matronalia, that was dedicated to Juno, though mothers were usually given gifts on this day. In some countries Mother’s Day began not as a celebration for individual mothers but rather for christians.”

Maksudnya di sini ialah bahawa hari ibu juga merupakan salah satu di antara perayaan yang disambut oleh orang kafir iaitu masyarakat yang beragama kristian. Greek kuno memanggilnya sebagai hari cybele iaitu ibu kepada dewa-dewa mereka. Dan Roman kuno pula meraikan hari matronalia sebagai tanda memperingati dewa juno iaitu mak kepada juventas, vulcan dan mars.

Jadi persoalannya di sini, perlukah kita sebagai orang Islam untuk menyambutnya?

Di dalam Islam, kita dituntut untuk menghormati ibu bapa kita setiap masa dan ketika. Bukannya hanya terhad kepada hari-hari tertentu sahaja seperti pada hari ibu atau hari bapa.


Firman ALLAH Subhana Wa Ta’ala : Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadaNya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan “Ah”, dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun). Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): “Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil.”
[Surah al-Israa’, Ayat 23 hingga 24]


Dr. Yusuf al-Qaradhawi pernah berkata, “Hari ibu ini timbul kerana pihak orentalis/doktrin barat memikirkan bahawa inilah cara yang terbaik untuk mereka menarik minat anak-anak remaja barat agar menghormati orang tua mereka. Umumnya kita tahu bahawa masyarakat barat amat tipis dengan adab tatasusila, jadi dengan mengadakan/mengkhususkan hari-hari tertentu sekaligus dapat memupuk remaja mereka agar menyayangi dan menghormati orang tua mereka.”

Manakala masyarakat kita pula umumnya lebih cenderung dengan budaya ikut-ikutan. Sentiasa terpengaruh dan terpedaya dengan budaya orang kafir dan barat. Bila orang kafir sambut hari valentine kita pun nak sambut sama! Bila orang kafir sambut april fool, kita pun ‘fool’ sama kerana sambut hari karut tu! Bila orang kafir sambut hari ibu dan hari bapa kita pun nak buat sama! Sungguhpun perayaan ini murni dari pandangan mata kasar kita. Tapi hakikat agama Islam kita tidak pernah mensyariatkan atau menuntut umat-umatnya agar menghormati dan menyayangi orang tua mereka, suami atau isteri mahupun anak-anak mereka pada hari-hari tertentu sahaja.


Rasulullah Shalallahu ‘Alaihi Wasallam pernah bersabda : “Sesiapa sahaja yang menyerupai sesuatu kaum itu , maka dia itu termasuk di dalam golongan mereka”
[Hadits Sahih - diriwayatkan oleh Imam Abu Daud R.H dalam sunannya, Imam Ahmad Bin Hanbal di dalam musnadnya Dan Imam as-Suyuti di dalam al-Jamie’ as-Shaghir, disahihkan oleh Al-Albani]


Islam adalah ‘Deen’ atau cara hidup. Ia telah merangkumi segala-galanya. Bukan hanya kehidupan untuk di dunia yang sementara ini bahkan kehidupan abadi (abadan-abadan) nun di akhirat kelak. Moga ALLAH Subhana Wa Ta’ala terus memelihara kita semua agar kekal terus dalam agamanya iaitu Islam dan mengamalkan cara hidup yang berlandaskan syariat Islam yang sebenar.

sumber

6 ulasan:

My Blog [AnishaK] berkata...

SALAM..TAK SALAH LAW SAMBUT HARI IBU..SEMUANYA ATAS NIAT KITA BERLAKE..XSALAHKAN KALAU KITA SAMBUT HARI IBU..SEKURANG-KURANGNYA MENAMBHKAN LAGI ERAT ANTARA IBU DAN KELUARGA..
WALAUMACAMANAPUN,SEMUA INI BERGANTUNG ATS NIAT KITER TEHADAP ALLAH TAALA.NAWAITUL PENTING,BKN FAKTOR IKUTAN...

Mama Zharfan berkata...

thanks for sharing

JOM vote MZ kalau sudi!

Ardini Humaira berkata...

tanpa hari ibu pun kita wajib menghormati mengasihi menyayangi dan menghargai jasa pengorbanan ibu kita kan... jadi, raikan ibu kita setiap har supaya beliau sentiasa istimewa bagi kita ^__^

NoRMa aZurA iSMaiL berkata...

baru terfikir semalam, mcmmana bley terciptanyer hari ibu...sama ada mengikut apa2 ajaran seperti hari valentime....

tu la, kiter kena sentiasa menghargai ibu n bapa kiter bukannyer pada hari2 tertentu sahaja...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata...

rina x berani nk ulas apa²..tp pd rina selagi ulama x keluarkan sebrg fatwa mengharamkan sambutan hari ibu selagi tulah x salah kita mngucapkan selamat hari ibu pd sekalian ibu-ibu..

Daddy Ziyyad berkata...

Ambil iktibar mudah.

Hari hari kita hargai, kita ucapkan sayang & terima kasih, kita belai ibu bapa kita..

Mudah kan..?