Rakan Maya

Kenali No

Foto saya
Ipoh, PERAK
Anok TEGHANUNG kawen ANOK KLATE, umo 35thn, isteri RUSLAN DAUD, ibu 4org anak

THR Gegar Pantai Timur - Saluran Radio Pilihan No

Ahad, 12 Jun 2011

Hari Terakhir Di Sandakan Sabah..

Tarikh : 4 Jun 2011

Kira2 jam 8.30pagi kami turun p cari sarapan. Sarapan pagi ni semua makan Mi Soto. Tapi di Sandakan di panggil Sup Ayam/Daging. Soto pula untuk nasi impit + sup ayam/daging. Klo kat semenanjung lebih kurang Mi Celup la. Bezanya Mi Soto ramuannya banyak guna rempah ratus. Yang No paling suka adalah Soto Makasar. Ramuan sama macam soto cuma di tambah kacang tanah dan sambal ladanya adalah ditumis. No memang 'antu' la klo makan ni hehe..

Abang je amik SOTO..
Perasan tak mangkuk tu..No berkenan ingat nak beli 1set. Bila tanya pekerja katanya boss dorang beli di India..hurmmm ingatkan di Sandakan/Tawau ke hehe.. Lepas masing2 dah alas perut sesi memprabis duit la plak. Lokasi restoran (dalam bulatan) dan shopping kompleks tu sebelah bangunan je. Shopping kompleks tu plak 1bangunan dengan hotel kami. Sebabnya tak puas hati lagi nak sambo yang petang semalam punya haha..


Antara yang di sambo..
Cap RM4.50/satu
Kasut Husna : RM20.50
Memang macam balik kampung rasanya sebab di sana semuanya murah2. Masing2 pilih barangan yang berkenan di hati. No?..mmm biasalah agak cerewet sket hehe..sempat amik 2pasang kasut je.  Spender anak RM1 satu je tau No amik sampai 10lai hehe.. Tapi kat sini takde la yang branded tau..paling koman pun Croc Tiruan dengan separuh harga dari Labuan. Klo Labuan dapat RM20 tapi di sini boleh dapat RM11.50/RM12.50 je untuk dewasa dan kanak2 RM5.50. Kebanyakkan MADE IN INDONESIA/CHINA. Biasa la Labuan pun rata2 MADE IN CHINA haha.. Ala kat Klate pun rata2 MADE IN THAILAND. Apa yang pasti TERUJA sangat sebab dah lama tak merasa beli barangan murah.

Pilih punya pilih tak sedo hari dah lewat. Hampir waktu untuk check out dah pun. Cepat2 naik atas dan kemas apa yang patut, kira2 jam 1ptg terus menuju ke KK.

Oh ya, jangan lupa klo ke Sandakan mesti beli Buah Salak. Time tu harga RM4/kg. Lokasi adalah tepi jalan, klo anda menuju ke Sandakan nanti anda akan perasan ada gerai 'check point' di sana.
Besar dan manis rasanya..
Tiba di Kundasang kala senja
Kira2 jam 8.35mlm sampai di KK. Memilih untuk menginap di  Airport View Hotel KK Sabah sebabnya di bandar semuanya FULL. Biasa kami menginap di Kompleks Tabung Haji KK. Tempatnya amat selesa sekali dengan harga yang amat berpatutan.

Lepas check in..terus keluar ke Tanjung Aru KK Sabah. Tempat yang paling sesuai untuk menghirup udara malam sambil mengunyah sesuatu. Malam tu kami memilih untuk makan jagung, RM10 untuk 7batang. Beli 7batang tak cukup tambah 8batang lagi haha..

Jeruk2nya pun No suka sebab 'ubat' dan bahan pengawet dia tak kuat macam 'jeruk siam' punya. Takde nak rasa sakit2 tekak atau dada nak semput bila makan.  No beli buah guava jeruk 1biji RM3/4 ikut saiz. Yum yum...tak sabar nak tunggu jeruk dari P.Pinang yang No kirim tu hehe..


Selamat Tinggal Negeri Sabah Di Bawah Bayu..kenangan bersamamu tiap tahun akan ku simpan selagai jasad di kandung badan.. Ada rezeki di lain masa akan kusinggah bertanya khabar..semoga sentiasa mendengar berita gembira darimu..SABAH...




4 ulasan:

pauline berkata...

lama dah tak mkn buah salak.. XD biasanya kat kampung bru ada..

sal berkata...

murahnya barang ye..
jagung yg sedap tu pun murah jugak..
klu bawa duit bnyk2,tentu shopping sakan..

~izan~ berkata...

akak,murah betul salak tu,sini plg murah izan jumpa RM6 sekilo,kalau besar sket RM8.

pastu kasut pink tu comel la hehe...
baca kisah akak ni,jeles tau.bila la rezeki kami nk g situ...

Cik Ina Do do Cheng berkata...

murahnya barang kat sana. sabah negeri yang cantikkan. akak suka buah salak tu kalau manis. sedapkan. jeruk salak akak tak suka, semput dada kalau makan.