Rakan Maya

Kenali No

Foto saya
Ipoh, PERAK
Anok TEGHANUNG kawen ANOK KLATE, umo 35thn, isteri RUSLAN DAUD, ibu 4org anak

THR Gegar Pantai Timur - Saluran Radio Pilihan No

Selasa, 21 Jun 2011

Jangan Beli Barangan 'Cap Ayam'

Kali ni No nak kongsi pengalaman membeli barangan 'cap ayam'. Apa yang No beli adalah sebiji telefon. Asalnya Abang beli ketika balik kampung dulu..adalah 3-4 tahun No lupa dah. Kebetulan memang Abang nak tuka tepon. Balik2 je ada ipar duk pomot. Abang apa lagi pilih punya pilih amik la sebiji. Rege boleh tahan gak dalam 4ratus.

Dealer tu pulak adalah kawan ipar tu je. Datang pula time memalam. Abang bukan jenis yang berkira, apa yang dia minat dan berkenan terus dia amik.
Model kemain lagi..
Free Gift yang memang takde langsung..
alasan dah lupa kenapa..
siap ada cop SIRIM lagi haha..
TIPU..TIPU..TIPU...

Yang No garis tu adalah perkhidmatan yang dinyatakan ADA tetapi HARAAAAAM haha..

Balik Labuan mula2 Abang try guna 3G dengan No tak dapat2..tepon tanya ipar tu baru la tau takde haha..kantoi 1kes. Yang lain sume ok. Lagipun Abang guna takat buat panggilan dengan anto SMS je. Yang lain malas dia guna.

Sehinggala Abang tuko tepon lain dan yang lama ni jadi hakmilik No pula. No apa lagi dah ada 2sim kad terus la masuk lam tepon tu. Sekali Abang col tak dapat2. Terus Abang SMS nombor yang 1lagi..

"Nape Abang col tadi tak angkat?" tanya Abang..

No hairan sekejap sebab memang takda ringging pun sebelum tu. Sekali buat operasi dan memang takleh guna puuuuun...dia buat iklan je, hanya 1simkad je yang boleh. Kantoi 2kes.

Kes ke-3, No try layari internet sebab boleh masuk FB dan Yahoo katanya..sekali..baru nak loading putus..nak loading failed..mmmm memang takdapat nak nolong nye haha..aduyai,..

Jadi peringatan untuk kita, lain kali jangan la beli barangan yang takde surat gerenti ke, yang beli main tangan2 ni ke. Sejak peristiwa tu Abang dah serik beli jenis yang macam nih haha..sebabnya harga mahal tapi tak berbaloi. Lagipun di pasaran sekarang murah2 dah, janji ada brand dan gerenti.
Kualiti gambar juga kurang memuaskan


14 ulasan:

munna berkata...

selalunya ni brg dari china kan kak no....

Aku Ibu Muda berkata...

mcm wani org yg tak berduit ni mmg berhati2 betul beli brg kak...sbb tau bukan senang nk dpt duit ratus2 beli henpon...huhuuu

YAYA AZURA berkata...

salam kenal ..

biar alah membeli menang memakai..yaya org Kuala Terengganu...orang Panji Alam ^^

Norhafiza berkata...

=>munna : ya barangan china hehe

=>wani : sepatutnya macam tu la..sebab kakNo pun berkira2 sangat..tp abg tak berkira, berkenan terus amik..kakNo pula takde skl time tu..sekali terkena la..

halila Ibrahim berkata...

Beli tak test dulu ka.. kalau kami akan test betul2... lagipun henset china nie boleh kita kenai.. ni henset dr china nie..

Ila berkata...

betul tu...kalau barangan elektrik dan elektronik ni elok beli yg ada brand...puas hati sikit...lainlah kalau pakaian ke...

ariana's berkata...

Sebab tu waktu suami akak ke China baru ni, walaupun banyak barang murah, tak berani nak beli.. Sampai kwn dia kirim pun, dia x beli..sbb dgr dah ramai yg terkena mcm No ni lah..:)Kalau dah beli, rosak memang xboleh nak tukar dah sbb jauh..

Norhafiza berkata...

=>yaya : salam kenal..oo org panji alam..tak tempat tu katne hehe..

=>fazz : dh tau brg china tp biasa la org laki beli mana nak tilik bagainye hehe..kakNo pun malas nk godek2 sbb bukan milik kita lg..ni br je tau hihi..

=>ila : betul2..kakNo sokong..

=>kakAriana : tu la kak..ni dh tau..faham la sket pe'elnye hihi..

mzhany berkata...

no,
kadang2 kan tengok barang jugak yang nk dibeli cap ayam ni. kalau tang handphone ni..rasanya better amek yg ada jenama tapi ikut kemampuan. yerlah benda nak pakai lama kan...

kayrul-shah berkata...

kesiannya..kayrul pun pernah kena gak macam tue.....setahun jer pakai elok lepas tue terus jahanam hp tue...sejak hari tue, selalu beringat, kalau nak beli hp mesti beli yg original..biar mahal tapi tahan lama

sal berkata...

sesekali beli barang terkena pula yee..

sya pun mcm tu..kadang2 beli barangan tapi kita rasa tak puas hati..nak pulang balik, dh digunakan..frust betul..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata...

kalau brg² nk guna lama cenggini biasannya rina n hubby akan pilih bebetul dan kedai yg blh dipercayai..

Piasara berkata...

"tipu ,tipu, tipu,...kena tipu mmg tak suka..hati2 lain kali no..peringatan ni utk akk sendiri juga.."

Cik Ina Do do Cheng berkata...

betul tu No beli hp canggih pun kalau cap ayam tak guna gak no, cepat rosak. jenis akak ni kalau barang letrik ngan hp suka beli original, tak kisahlah hp tak canggih pun. hp akak ni first model sony, memang orang dah tak pakai pun tapi sampai sekarang Insyallah bertahan, gambar yang akak ambik tepek kat blog tu semua guna hp lama akak ni.sayang nak ganti baru.