Rakan Maya

Kenali No

Foto saya
Ipoh, PERAK
Anok TEGHANUNG kawen ANOK KLATE, umo 35thn, isteri RUSLAN DAUD, ibu 4org anak

THR Gegar Pantai Timur - Saluran Radio Pilihan No

Selasa, 6 Mac 2012

Mini Roti Canai

Mula2 skali minta maap la ye pada yang search nak cari resepi ni. No tepek sini just nak kongsi hasil air tangan No je sebab kureng menjadi, tak segebu yang kat kedai tu ye...tp tang rasa No dah puas ati.

Entri semalam No dah cite kan pasal nak buat roti canai kan..peh, punya la lama No rendam ngan minyak.. Bayangkan, kol2 ptg semalam No rendam, kemudian No takut masam No buh lam peti ais kejap..dalam 2-3jam gak la. Pastu malam No try canai dan goreng. Alhamdulillah..kali ni dah boleh tarik2. Cuma No tak pandai nak tebar lagi..main tarik2 je la dlu..Habis gak 9keping hehe.. Yang selebihnya No simpan kat luar je la..tawakal mintak2 la tak masam.

Dan pagi ni No buka..Alhamdulillah..16jam terendam elok lagi macam semalam. No pun canai 4keping lagi. Cukup la tu sebab nasi goreng No dah buat dah. Yang lebih tu nanti karang time nak makan No buat lagi..makan panas2 baru best kan..dah sejuk mintak maap la ye ekekeke...dalam 500g gandum No dapat 19biji..ala, kecik2 je No buat. Klo besar macam kat kedai tu agak2 xsampai 10biji kot.

Rupa kureng tapi rasa ada hihi..
Lain kali klo No buat sebijik macam yang kat kedai tu baru No kongsi resepinya ye. Tak pun pandai2 la anda  tanye pakcik gugel nge makcik yutiub (youtube) tu dlu ye hihihi...

P/S : pestaim buat jadi BISKUT..2nd time buat dh 80% jadi sbb 20% lagi xgebu lembut cam kat kedai tu..3rd time..insyALLAH la kot....doakan sekali ye..

8 ulasan:

mzhany berkata...

hehehe, comey comey je roti canai no. ishhhhh...hany kan kt sini jarng sgt mkn roti canai.sb bk kedai mamak. hany tak lalu nk mkn.kalu kt kg tu fuhhh pagi pagi dh tahu dah nk tuju mana kedai malay kan. beshnya nyum nyum nyum

Salmiza berkata...

hihi kira jd la tu...cantik..nsb baik x jd lempeng..

Kakzakie berkata...

Oklah tu No... gigih juga No mencanai. Kakak memang tak rajin. Nak makan beli aje tapi itulah tak ada kepuasan air tangan sendiri.

Daddy Ziyyad berkata...

sekali tengok macam roti bom! haha

aima berkata...

janji ada rupa roti canai,,,,klu mini roti boom aa

Ila berkata...

dari dulu nak buat tapi entah bila lah...heehe

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata...

sedap No roti canai buat sendiri..teringat roti canai nenek Rina..


sama mcm commentator kat atas tu..x lalu mkn roti canai mamak

sal berkata...

sedapnya..akak hanya beli roti canai frozen kat sini...